Zadnja sobota v juniju je že vrsto let praznik starodobništva v Postojni . Starodobništvo ne hiti, starodobništvu se ne mudi. Če je vozilo nekaj let starejše, toliko bolje, prav vsa pa so starejša od 30 let.. Tako je tudi z našimi srečanji, ki se ga udeleži okoli 100 starodobnih vozil, ki so vsako leto lepše obnovljena in njihovi vozniki urejeni skladno z obdobjem nastanka vozila.

Srečanje organiziramo člani Društvo ljubiteljev starodobnih vozil – Oldtimer club Postojna, ki združuje 60 članov iz širšega območja Postojne, Pivke, Divače in Cerknice. Letos v Postojni praznujemo jubilejno, deseto mednarodno srečanje, oplemeniteno z dobrodelnostjo. To je priložnost za druženje, spoznavanje novih ljudi in krajev, ogled negovanih starodobnih vozil, popestritev dogajanja v mestu in okolici, spodbujanje ohranjanja tehnične dediščine ter zbiranje sredstev za dober namen.

Delo društva in prireditev vsako leto podpre tudi občina Postojna. Tako je bilo tudi letos, ko je zbrane udeležence in obiskovalce nagovoril župan g. Igor Marentič ter s štartno zastavico simbolno odprl promocijsko vožnjo. 

Letošnjega srečanja se je udeležilo rekordno število vozil iz Slovenije, Hrvaške in Italije, ki so bila prava paša za oči in obujanje nostalgije. Potujoči muzej motornih, osebnih, vojaških in namenskih vozil je bil dopoldan na ogled pred Primorko v Postojni, nato smo se udeleženci zapeljali skozi mesto do Postojnske jame, kjer smo si z zanimanjem ogledali razstavni paviljon Expo Postojnska jama kras. Sledila je promocijska vožnja po jamborni cesti skozi Studeno, Strmico, Lohačo v Planino in nato po legendarnih kačjih ridah ki so vrsto let izzivale voznike rallyijev odpeljali do Selc pri Pivki in zaključili v Parku vojaške zgodovine v Pivki .Program je potekal ob zvokih skupine Prizma in obroku sponzorja lastnika Kantine(pasulj).

Srečanje je bilo tudi dobrodelno, zbrana sredstva iz srečelova, ki so ga omogočili donatorji, je društvo darovalo osnovni šoli Miroslava Vilharja v Postojni. 

Veseli in ponosni smo na uspelo izvedeno srečanje, na skupno prehojeno desetletje , saj društvo uspešno deluje in raste z novimi člani, prijatelji in starodobnimi vozili. Zato v svoje vrste vabimo vse, ki vas privlači starodobništvo. 

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem ljudem, ki že 10.let pomagajo pri delu kluba-HVALA

 

Iztok Bekš 
Predsednik Oldtimer cluba Postojna