KLUBSKI IZLET V ZAGREB

V soboto 20. januarja smo se v organizaciji Zveze SVS odpravili na strokovni izlet. Ogled prvega muzeja je potekal v Zagrebu. Poimenovan je po Ferdinandu Budickem, ki je začetnik Hrvaškega avtomobilizma. Videli smo veliko starodobnih vozil, starih zbirk in predstavljena je bila tudi starejša avtomobilska delavnica. Nato smo se odpravili v Krapino, kjer smo imeli kosilo in ogled drugega muzeja Presećki, ki je znan po starodobnih avtobusih. Pohvalijo pa se tudi z enim od sedmih Mercedesov na svetu, ki ima zelo veliko vrednost. Skozi film in v živo smo si ogledali delavnico kjer poteka vsa obnova starodobnikov. Na koncu  nas je lastnik muzeja povabil na ogled kapele, ki jo je zgradil in posvetil svoji družini. Za zaključek pa smo se ob dobri degustaciji vina in glasbi veselo podružili.

Izlet je bil zanimiv, dobil sem veliko novega znanja in spoznal nove ljudi. Zelo ganljiva je bila zgodba lastnika muzeja Presećki:

Lastnik nam je povedal, da se je že kot mlajši fant odločil za samostojno poslovno pot. Pri tem mu je veliko pomagal njegov oče; tako kot sedaj on pomaga svojemu sinu. Pot do tega kar ima sedaj je bila težka in naporna, vendar je imel okoli sebe tudi veliko prijateljev. Najbolj pa ga je pri vsem pokoncu držala vera. Zato je dal v zahvalo zgraditi kapelo. Pove, da jo judje zelo radi obiskujejo. Ima lep oltar, veliko fresk na katerih je njegova družina in pa osebno grobnico, kjer želi biti pokopan. Zelo spoštuje vsako stvar in kakor pravi ima vsaka stvar svoj namen. Po dušj je tudi veseljak in zelo odprt do ljudi.

Celotni ogled bi priporočal vsakemu ljubitelju starodobnih vozil. Jani Debevec

fotogalerija